FORMER SCOTTISH BALLET SCHOOL – A BOUTIQUE STUDENT LIVING DEVELOPMENT IN THE HEART OF THE WEST END.

Having honed our expertise in the mainstream residential market we applied our design led thinking to consider a new approach to the creation of student accommodation – a keen desire to offer the best for young people in university life. The location so close to Glasgow University campus and yet tucked quietly away in an established residential setting was irresistible.

The original grand double fronted sandstone front piece building is retained as the main entry and reception with two new gleaming blocks of glass and aluminium that shine out amongst the back gardens of the Woodlands tenements and create a tranquil courtyard minutes from the bustle of the city streets.

We decided to configure the development as a studio only project, each apartment containing everything a student might need for independent living with an accent on an open and light filled interior. The overall development is treated in a mature way with emphasis on updating the conventional perception of student living. More akin to a stay in a city hotel, the completed development has firmly established itself in its first year with a full occupancy of largely overseas students looking for quality, location and a high specification.

Award: GIA Design Commendation for Residential Development